Sağlıklı Yaşam Tarzı Nasıl Oluşturulur?

Sağlıklı Yaşam Tarzı

Son zamanlarda spora olumlu bir eğilim var: giderek daha fazla genç insan bağımlılığı bırakıyor ve sağlıklı yaşam tarzının temellerini oluşturmak için adımlar atıyor. Sağlıklı bir yaşam tarzı sadece özel yemek veya sporla ilgili değildir. Sağlıklı bir yaşam tarzı, sağlığı iyileştirmeyi ve vücuttaki patolojik süreçleri önlemeyi amaçlayan bir dizi önlemdir. Sağlıklı bir yaşam tarzının kurallarına uymak, yaşam beklentisini önemli ölçüde artırabilir ve kalitesini artırabilir.

SAĞLIKLI BİR YAŞAM TARZININ FAYDALARI

Sağlıklı bir yaşam tarzının bağışıklık üzerinde önemli bir etkisi vardır. Yakın zamanda yaşam tarzlarını değiştirenlerin yaptığı bir ankete göre, sağlıklı bir yaşam tarzının başlamasından sonra, refah, ruh hali önemli ölçüde iyileşti ve dünya görüşü değişti.

Ayrıca daha sağlıklı bir yaşam sürmek için çabalamak aşağıdaki iyileştirmelere katkıda bulunur:

  • Kronik hastalıkların tekrarlama sıklığı azalır;
  • Uyandıktan sonra yorgunluk olmaz, zinde uyanırsınız;
  • Spor eğitiminde artan bir dayanıklılık vardır;
  • Soğuk algınlığı sıklığı azalır ya da şiddeti azalır;
  • Cilt daha sıkı ve netleşir.

Ek olarak, araştırmalar bu yaşam tarzının yaşa bağlı bir dizi hastalığa yakalanma olasılığını azaltabileceğini göstermektedir. Ek olarak, bu sevdikleriniz için ve her şeyden önce çocuklar için harika bir örnek.

SAĞLIKLI BİR YAŞAM TARZI OLUŞTURMANIN TEMELLERİ VE YÖNTEMLERİ

Sağlıklı bir yaşam tarzının 7 ana “dayanağı” vardır: fiziksel aktivite, dengeli beslenme, kötü alışkanlıklardan yoksunluk, hijyenik bakım, iyi uyku ve dinlenme, sağlıklı yaşam prosedürleri ve duygusal ruh hali. Tüm bu yönleri takip ederseniz, yaşam kalitesi ve refahı önemli ölçüde artar.

Doğru beslenmeye uygunluk
İç organların sağlığı, görünümü, sağlığı ve bağışıklığı doğrudan ne yediğimize bağlıdır. Sağlıklı bir yaşam tarzı, tatları, tat arttırıcıları, yağlı yiyecekleri, boyaları ve koruyucuları ortadan kaldırmayı veya en azından azaltmayı içerir.

İşte temel kurallar:

  • Açlıktan ölmemeli veya aşırı yememelisiniz – ikisi de sağlığınızı olumsuz yönde etkiler. Aç hissedemezsiniz ve tersine aşırı yemek yiyemezsiniz. Günlük kalori alımının 1700-1900 kcal olmasını sağlamaya çalışın (hareketsiz bir yaşam tarzı sağlayan kadınlar için norm, erkekler için günlük kalori alımı yaklaşık 300-400 kcal daha yüksektir).
  • Temiz su için. Günde 1,5-2 litre su tüketilmesi tavsiye edilir (çay, kahve, meyve suyu vb. Değil).
  • Diyetinizdeki tatlıları azaltın. Tatlı bir şey istiyorsanız, taze sebzeleri ve kuru meyveleri tercih edin. Ayrıca ölçülü olarak bitter çikolata da tüketebilirsiniz.
  • Günde en az 4-5 küçük öğün yiyin. Yemeğin sonunda hafif bir açlık hissi olmalıdır.
  • Günlük menü et veya balık, sebze ve meyveler, tahıllar, süt ürünleri içermelidir. Çeşitli yiyecekler ye.
  • Yatmadan en az 2 saat önce akşam yemeği yemeniz tavsiye edilir. Yatmadan hemen önce yemek yemek istenmez.
  • Fast food, yağlı ve tütsülenmiş yiyecekleri diyetinizden çıkarın.
  • Yemek pişirmeyi, buğulama veya pişirmeyi tercih edin.

Daha önce diyetinize uymadıysanız, diyetinizde büyük değişiklikler yapmanız zor olabilir. Küçük başlamaya çalışın – diyet yağlı sosları ve bunları içeren yiyecekleri çıkarın, gıdalardaki lezzet arttırıcılardan ve kimyasal katkılardan kaçının, hazır yiyeceklerden, hazır yiyeceklerden, şekerlemelerden vazgeçin, menüdeki meyve ve sebzelerin oranını artırın. Bu adımların her birini tamamlamak, sağlıklı bir diyete doğru bir adım olacaktır.

Sağlıklı Yaşam Tarzı

Fiziksel aktivite

Fiziksel aktivite eksikliği, metabolik hızda bir azalmaya, kas-iskelet sistemi hastalıklarının gelişmesine, kardiyovasküler ve nörolojik patolojilere yol açar.

Çalışmanız hareketle ilgili değilse, aktiviteyi kendiniz artırmaya çalışın. Günde en az 1 saat hareket halinde olmak normal kabul edilir (bu yaklaşık 8000-10.000 adımdır). Bilim adamları, her bir dakikanın uzun vadede vücudun durumunu etkilediğini kanıtladılar – bu, bir asansöre binmek yerine merdiven çıkmanın bile sizi sağlığa daha çok yaklaştırdığı anlamına gelir.

Güne hafif bir ısınma ile başlamayı ve bitirmeyi alışkanlık haline getirerek günlük aktivitenizi artırabilirsiniz. İşe toplu taşıma ile giderseniz 1-2 durak daha erken inip bu yolu yürüyün. Hareketsiz bir işiniz varsa mola vermek çok yararlıdır. Hafta sonları biraz spor yapın, yürüyüşe çıkın veya havuza gidin. Bu önlemler, sağlığı ve zindeliği korumak için yeterlidir.

Hijyenik bakım

Kişisel hijyen, sağlıklı bir yaşam tarzının bileşenlerinden biridir. Bu öncelikle ağız boşluğu ile ilgilidir. Günde en az iki kez dişlerinizi fırçalamanız ve tüm ağız boşluğuna dikkat etmeniz gerekir. Standart diş fırçası ve diş macunu setine ek olarak, bir irrigatör, diş ipi ve gargara alın. Bu kurallara uyulmaması, sadece çürüğün gelişmesiyle değil, aynı zamanda periodontitis ve gastrointestinal sistem hastalıklarının gelişmesi tehdidi ile de doludur.

Evi düzenli tutmak da önemlidir: düzenli olarak ıslak temizlik yapın, toz birikmesini önleyin, odaları günlük olarak havalandırın.

Günlük rutine uygunluk

Bilim adamları, uyku süresinin ve düzenliliğinin sağlık ve sıhhat için önemli olduğu sonucuna varmışlardır. Herkes günde en az 7 saat uyumalıdır. Aynı zamanda uykuya dalmanız ve aynı anda uyanmanız tavsiye edilir. Elbette bazen, örneğin hafta sonları istisnalar yapabilirsiniz.

Duygusal tutum

Sinirsel gerilimler, sürekli arızalar, stres – tüm bunlar genel olarak ruh halini, refahı ve sağlığı olumsuz etkiler. Uzmanlar aşağıdaki ipuçlarına uymanızı tavsiye ediyor:

  • Neyi değiştiremeyeceğin konusunda endişelenme. Kaygı ile baş edemiyorsanız, bir psikologdan yardım isteyin.
  • Olumlu düşünün, her durumda olumlu anlar bulun.
  • Kötülük yapmayın, tüm hakaretlerden kurtulun, kıskanmayın ve insanlara zarar vermeyin.
  • Stresli durumlardan kaçınmaya çalışın.

YAŞAM TARZI SAĞLIĞI VE YAŞAM BEKLENTİSİNİ NASIL ETKİLER?

Genel olarak 21 gün içinde bir alışkanlığın oluştuğu kabul edilmektedir. Yukarıdaki kurallara uyarak, yaşamınızı uzatmanıza ve yaşlanma sürecini yavaşlatmanıza yardımcı olacak bir alışkanlık oluşturabilirsiniz. Bir komplekste sağlıklı bir yaşam tarzının temellerini gözlemlemek çok önemlidir. Yani, kişisel hijyeni uygular, spor yapar ve doğru beslenirseniz, ancak aynı zamanda sigara içerseniz, kötü bir alışkanlık olumlu değişiklikleri yavaşlatabilir.

Sağlıklı yaşama alışkanlığı

Sağlıklı bir yaşam tarzı izliyorsanız, çocuklarınıza sağlıklı bir alışkanlık kazandırmak için elinizden gelenin en iyisini yapmaya çalışın. Çocuğunuza erken yaşlardan itibaren doğru şeyi yapmayı öğretin.

  • Küçük yaşlardan itibaren çocuğunuzu spor bölümüne gönderin.
  • Haftada en az bir kez dışarı çıkın.
  • Bazen toplu taşıma ve arabalardan vazgeçin, daha çok yürüyün.
  • Vücudun önleyici muayenesi için düzenli olarak doktorunuzu ziyaret edin.
  • Bileşiminde kimyasallar içeren fast food, tatlılar ve ürünlere çocuğunuzu alıştırmamaya çalışın.
  • Çocukluğunuzdan itibaren bebeğinize kişisel hijyen kurallarını öğretin.
  • Çocuğunuzu evi temizlemeye dahil edin.

Sağlıklı bir yaşam tarzı rahatsızlığa neden olmamalı, tüm eylemler bir keyif olmalıdır. Yavaş yavaş iyi alışkanlıklar geliştirin. Önce yeni yiyeceklere alışın, sonra sabah egzersiz yapmaya başlayın, vb. Zamanla kendinizi daha iyi ve daha sakin hissetmeye başlayacak ve daha önce ulaşılamaz görünen hedeflere ulaşabileceksiniz.

Kilo Verdiren Bitkisel Çay Önerileri yazımızı okumak ister misiniz?

Related Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir